به گزارش خبرنگار مهر، پایتخت 8.5 میلیون نفری و ده ها شهر دیگر ایران این روزها مورد هشدارهای جدی از سوی مسئولان آبی کشور و وزارت نیرو قرار گرفته است. مقامات وزارت نیرو می گویند وضعیت بی آبی و افت شدید ذخیره سدها در بسیاری از مناطق کشور و از جمله پایتخت جدی است و بدون همکاری مردم برای کاهش مصرف آب، امکان عبور از فصل گرمای سال آینده که بزودی از راه خواهد رسید وجود ندارد.
براساس آخرین گزارش وزارت نیرو در روز 13 اسفندماه امسال، بارش باران تهران در سال آبی جاری که از ابتدای مهرماه آغاز شد، تنها 130 میلیمتر بوده که این حجم بارش در استان های تهران و البرز با 28 درصد كاهش در مقايسه با زمان مشابه سال آبي گذشته و 35 درصد كاهش در مقايسه با دوره بلندمدت 46 ساله همراه بود.
سدهای تهران خالی شدند
بارش های ثبت شده در 12 روز نخست اسفندماه امسال نیز حدود 2.6 میلیمتر بوده كه اين میزان بارش 47 درصد كمتر از ميزان بارش هاي گزارش شده در دوره مشابه سال گذشته است.
وزارت نیرو در گزارش دیگری در روز 12 اسفندماه به وضعیت نامناسب ذخایر آبی پشت سدهای 5 گانه تهران اشاره کرد و عنوان شد: حجم فعلی آب موجود در مخازن سدهاي تهران 394 ميليون مترمكعب گزارش شده كه اين ميزان در مقايسه با زمان مشابه سال آبي گذشته، 36 درصد كاهش نشان مي دهد.
حجم آب موجود در مخزن سدهاي تهران در زمان مشابه سال آبي گذشته 617 ميليون مترمكعب ثبت شده بود. همچنین حجم آب ورودي به مخازن سدهاي تامين كننده آب استان تهران از ابتدای سال آبی جاری تاکنون 280 ميليون مترمكعب بوده است.
ميزان آب ورودي به مخزن پنج سد زيرپوشش شركت آب منطقه ای تهران در زمان مشابه سال آبی گذشته، 343 ميليون مترمكعب بوده است. حجم آب ورودي به مخازن سدهای تهران از ابتدای سال آبی جاری (مهرماه 92) تاکنون، 18 درصد در مقایسه با دوره مشابه سال آبی گذشته کاهش یافته است. در حال حاضر تنها 21 درصد از حجم مخازن سدهاي استان تهران از آب پُر شده است.
در روزهای اخیر محمد پرورش، مديرعامل شركت آب و فاضلاب استان تهران نیز با هشدارهایی نسبت به جدی بودن مسئله بی آبی در تهران و لزوم توجه مردم به کاهش مصرف در این شهر 8.5 میلیون نفری گفت: با وجود اینکه هنوز در فصل زمستان به سر می بریم، اما در روزهای گذشته مصرف آب شهر تهران به سطح مصرف در روزهای گرم تابستان رسیده است.
سرانه مصرف آب هر شهروند تهرانی؛ روزانه 320 لیتر
این مقام مسئول در وزارت نیرو اظهارداشت: پنج شنبه گذشته مصرف آب شهر تهران به دو ميليون و 900 هزار مترمكعب رسيد كه اين ميزان مصرف معادل مصرف روزانه آب در ماه های خرداد و تير است. هم اکنون از 5 میلیون مشترک آب در شهر تهران، 4 میلیون و 100 هزار مشترک خانگي هستند كه اين امر اهميت صرفه جويي مشتركان خانگي را بيش از پيش نشان مي دهد.
وي همچنين از تشكيل 3 كارگروه تامين آب و بهره برداري، كميته مديريت توزيع و كميته مصرف براي مديريت آب براي تابستان سال آينده خبر داد و گفت: 320 ليتر سرانه مصرف آب در شهر تهران بسيار زياد است و بايد در این رابطه مديريت تقاضا انجام شود.
اواخر بهمن ماه امسال نیز ستار محمودی قائم مقام وزير نيرو با اعلام اینکه ایران در بدترين سال بارندگي قرار دارد، تهران و 7 شهر دیگر کشور در مرز هشدار بی آبی دانست و گفت: اصفهان، تهران، بندرعباس، مشهد، قم، شيراز، اهواز و آبادان شهرهایي هستند که از نظر وضعیت آبی به مرز هشدار رسیده اند.
قبل از محمودی، وزیر نیرو نیز درباره کاهش شدید ذخایر آبی کشور هشدار داده بود. چیت چیان عنوان کرد: در حال حاضر منابع آب تجديدشونده كشور از 130 ميليارد مترمكعب به 120 ميليارد مترمكعب كاهش يافته و اين امر در آينده نيز تشديد مي شود، با این حال، وضعيت آبي كشور از مرحله بحراني هم عبور كرده است.
8 شهر بزرگ در معرض تنش آبی
وزیر نیرو عنوان کرد: اكنون 298 دشت مطالعاتي كشور دچار بيلان منفي در آب هاي زيرزميني است و با شرايطي مشابه درياچه اروميه مواجه هستيم. حمیدرضا جانباز؛ مشاور وزیر نیرو نیز پیش از آن در اظهاراتی از قرار گرفتن بیش از 500 شهر کشور در تنش آبی سخن گفته بود.
در هر حال، کمتر از 10 روز دیگر فصل بهار از راه می رسد و بزودی شرایط آب و هوایی کشور تغییر و رو به گرما خواهد گذاشت. بنابراین با وجود هشدارهای داده شده می توان نتیجه گرفت که اگر در ماه های آینده به ویژه در فصل گرما و نیمه اول سال 93، مصرف کنندگان آب کشور الگوی مصرف را در دستور کار خود قرار ندهند، قطعا مناطقی از کشور از جمله تهران دچار مشکلات جدی در تامین آب خواهند شد که در نهایت راهی جز جیره بندی، قطعی و افت فشار آب را به همراه نخواهد داشت.
درباره تهران، علیرضا نوذری پور معاون مهندسی و توسعه آبفای استان تهران گفت: با وجود اینکه در یکی دو سال اخیر با کاهش میزان بارندگی ها در تهران مواجه بوده ایم، این کاهش هم اکنون به 30 درصد رسیده است و بنابراین تهران در بخش آب از مرز تنش آبی نیز گذشته است.
این مقام مسئول در آبفای استان تهران اظهارداشت: ذخیره سدهای تامین کننده آب تهران به ویژه در سامانه شرق که شامل سدهای لار و لتیان است وضعیت مناسبی ندارند و افت شدید ذخیره آب این سدها باعث شده تا پایتخت نشینان به بحران آب نزدیک تر شوند.
مصرف تاریخی آب در تهران
وی ادامه داد: گرمای نیمه اول امسال هم بی سابقه بوده به نحوی که در تهران مصرف روزانه آب شرب توسط شهروندان تا 3 میلیون و 420 هزارمترمکعب نیز رسید که مصرفی تاریخی است. سرانه تامین شده آب برای هر پایتخت نشین در تابستان امسال 400 لیتر بوده است.
نوذری پور تاکید کرد: با وجود اینکه در تهران همیشه تلاش می شود تا یک ذخیره 1 میلیون و 300 هزارمترمکعبی استراتژیک داشته باشیم اما در تابستان امسال مجبور شدیم از این ذخیره استفاده کنیم که در نهایت به 700 هزارمترمکعب کاهش یافت که باعث اعمال افت فشار آب در مناطقی از شهر شد.
معاون مهندسی و توسعه آبفای استان تهران تصریح کرد: در شرایط عادی برای تامین آب شرب تهران، 25 درصد از منابع زیرزمینی و چاه ها و 75 درصد نیز از منابع سطحی و ذخیره سدها استفاده می شود که در حال حاضر میزان استفاده از آب چاه ها به 40 درصد رسیده است.
نظر شما